Zoom-föreläsning: Yrken från förr

Nästa vecka har ni chansen att lyssna på den professionella släktforskaren Ewa Runesdotter berätta om annorlunda yrkestitlar från förr. Ni har säkert stött på någon konfunderande titel som sumprunkare, kittelflickare och krämare. Lär er om ”nya titlar” som ni aldrig hört talas och ta chansen att ställa frågor om ett yrke som intresserar er efter föreläsningen.

Zoom-mötet börjar kl. 19:00 onsdagen den 13 mars. Anmäl er på Skånes Släktforskarförbunds hemsida senast den 10 mars och glöm inte att som medlem i vår förening kostar det endast 50 kr (ordinarie pris 100 kr).

Yrken från förr

Gratis Zoom-föredrag om Oäkta barn

Onsdagen den 28/2 kl. 19 arrangeras ett Zoom-möte om projekt Oäkta barn. Ingen anmälan krävs. Oäkta barn syftar till att samla alla oäkta barn i Skåne fram till 1920 i en databas och hitta så många av de i kyrkoböcker okända föräldrarna som möjligt. Landskronabygdens Släktforskare har aktivt bidragit till detta projekt. Hittills är arbetet klart för endast en väldigt begränsad del av Skåne. Det kommer informeras om projektets historia och hur du kan ta del av vad de hittills kommit fram till.

Klicka på denna länk högst en timme innan mötet startar för att delta.

Om du behöver ange mötes-ID och lösenord till Zoom-mötet är det följande:
Meeting ID: 821 8696 7901
Passcode: 102329

Oäkta barn, digital presentation av projekt och produkt

Zoom-föreläsning: AI på Riksarkivet

Är du intresserad transkribering av handskrivet material? Ta tillfället i akt och lyssna på när David Haskiya beskriver hur Riksarkivet arbetar med AI för att göra äldre handskrifter läsbara för moderna människor. Tips på hur du kan förvandla dina egna bilder till text kommer också ges.

Zoom-mötet börjar kl. 19:00 onsdagen den 14 februari. Anmäl er på Skånes Släktforskarförbunds hemsida senast den 11 februari och glöm inte att som medlem i vår förening kostar det endast 50 kr (ordinarie pris 100 kr).

AI på Riksarkivet

Zoom-föreläsning: Nordiska museets frågelistor

Marie Steinrud berättar om enkäterna som museet började skicka ut på 1920-talet som om man har tur kan vara en fantastiskt källa till information om ens släktingar. Nordiska museets övriga digitala samlingar kommer också presenteras.

Zoom-mötet börjar kl. 19:00 onsdagen den 17 januari. Anmäl er på Skånes Släktforskarförbunds hemsida senast den 14 januari och glöm inte att som medlem i vår förening kostar det endast 50 kr (ordinarie pris 100 kr).

Nordiska museets frågelistor

Zoom-föreläsning: Fångarna i stora nordiska kriget

Lyssna på Håkan Henriksson berätta om krigsfångarna som Sverige tog under det stora nordiska kriget. Över 15 000 fångar under de 21 åren kriget varade. Hör om denna dramatiska tid och om fångarnas öde. En tid var de inkvarterade i Skåne.

Zoom-mötet börjar kl. 19:00 onsdagen den 6 december. Anmäl er på Skånes Släktforskarförbunds hemsida senast den 3 december och glöm inte att som medlem i vår förening kostar det endast 50 kr (ordinarie pris 80 kr).

Fångarna i stora nordiska kriget

Arkivens dag i Landskrona

Nu på lördag 11/11 firas återigen Arkivens dag och för andra året deltar Landskrona stadsarkiv. I stadshuset kan man man få en rundvandring i arkivet och se två utställningar samt lyssna på Calle Sundewall berätta om bilder från tidigt 1900-tal. Landskrona museum är också på plats och visar handlingar från sitt arkiv. Arbetarrörelsens Arkiv bjuder på två föredrag i Folkets hus och 3 mindre utställningar. Läs hela programmet här.

I Borstahusen bjuder museiföreningen också in till filmvisning i Pumphuset. Deras projekt att bygga en ny Borstahussnipa kan man också lära sig om. Se program här.

Arkivens dags hemsida kan ni läsa vad som händer på andra orter men är ni speciellt intresserad av ett arkiv som inte finns med, titta då på arkivens egna sidor för tyvärr finns inte allt på Arkivens dags hemsida.

Zoom-föreläsning: Utvandringen till Sydamerika

Hör historien om den rätt okända emigrationen till Sydamerika. Mats Erasmie berättar om varför 10 000 svenskar flyttade till Sydamerika. Dröm och verklighet skilde sig ofta åt för utvandrarna. Vilka minnen finns kvar och hur lever ättlingarna idag?

Zoom-mötet börjar kl. 19:00 onsdagen den 18 oktober. Anmäl er på Skånes Släktforskarförbunds hemsida senast den 15 oktober och glöm inte att som medlem i vår förening kostar det endast 50 kr (ordinarie pris 80 kr).

Utvandringen till Sydamerika

Utvandringen till Sydamerika – Mats Erasmie

Zoom-föreläsning: Mina romska rötter

Sandra Englund berättar om hur det gick till när hon upptäckte att hon var av resandesläkt. Hon skildrar även resandefolkets tuffa och ofta orättvisa historia. En bit intressant historia som är väl värd att alla får höra. Mötet avslutats med en frågestund

Zoom-mötet börjar kl. 19:00 onsdagen den 20 september. Anmäl er på Skånes Släktforskarförbunds hemsida senast den 17 september och glöm inte att som medlem i vår förening kostar det endast 50 kr (ordinarie pris 80 kr).

Mina romska rötter

Mina romska rötter – Sandra Englund

Sommaren, Tidningen och hösten

Nu på torsdag den 11 maj öppnar vi vår lokal för sista gången innan sommaren. Öppet hus återvänder i höst 7/9-7/12 på alla helgfria torsdagar. Vi kommer också ha speciellt öppet på Säbygatan 7 på fredagen den 7 juli som en del av Släktforskarvecka Skåne 2023. Nästan alla släktforskarföreningar i Skåne medverkar. Ta chansen att besök en annan del av Skåne i sommar och ta del av föreläsningar, guidade visningar och mycket mer.

Tyvärr måste vi meddela att vi inte kommer kunna ge ut någon tidning i år. Det behövs nya frivilliga krafter för att vi ska lyckas ge ut ett nytt nummer 2024. Hör gärna av er redan nu så att diskussionen kan starta. Både redaktör och artikelförfattare behövs. Vår redaktör sen flera år kommer att lägga upp några nya intressanta artiklar på hemsidan under året som kompensation. Läs dem här.

Höstens program är klart!

  • 31 augusti Vi besöker Nordvästra Skånes Scoutmuseum på Råå.
  • 14 september Mattias Henriksson Utas berättar om Gammalsvenskby i Ukraina.
  • 12 oktober Tom Glans berättar engagerat om hur ett DNA-test ledde till att han, 71 år gammal, fann en ny far.
  • 16 november Sven Göran Svensson berättar om och visar bilder på gods och gårdar kring Landskrona.

Zoom-föreläsning: Släktforska på 1900- och 2000-talet

Niklas Hertzman instruerar oss i hur man kan hantera de utmaningar som kommer med att studera i modern tid. Vi får höra om sekretessreglerna som begränsar oss forskare och vilka alternativa sätt man kan hitta information på

Zoom-mötet börjar kl. 19:00 den 12 april. Anmäl er på Skånes Släktforskarförbunds hemsida senast den 9 april och glöm inte att som medlem i vår förening kostar det endast 50 kr (ordinarie pris 80 kr).

Släktforska på 1900- och 2000-talet