Släktforskningens dag: Fotografiet och släktforskningen

Släktforskningens dag är nu på lördag, den 19 januari, vilket vi uppmärksammar genom att ha öppet hus i våra lokaler på Säbygatan 7 mellan kl. 11-14. Vi visar vårt material och svarar på frågor.

Bl.a. visas ett litet bildspel kring dagens tema för inspiration i den egna släktforskningen.
Alla är varmt välkomna så väl medlemmar som nyfikna!

Observera att den reguljära öppet hus verksamheten startade idag och tiden är som vanligt tisdagar och torsdagar kl. 13-17.

Släktforsknings året 2018 går mot sitt slut

Idag, den 29 november, är det sista öppet hus för i år. Efter Niklas Hertzmans mycket populära och medryckande föreläsning om DNA avslutade vi säsongen med landgångar och glögg. Det stora intresset och det faktum att många utnyttjade möjligheten att göra DNA-test garanterar att vi ska försöka bjuda in honom igen när vi har resultat att tolka.

Öppet hus börjar i vår tisdagen den 15 januari kl. 13 och torsdagen den 17 januari kl. 13. Ni är alla välkomna tillbaka då. Vårens program är nu upplagt på hemsidan och vi hoppas ni finner det intressant. Förslag på föredrag eller andra aktiviteter är alltid välkomna.

Vår tidning kommer att delas ut i början av december till er som inte redan hämtat ert exemplar. Portokostnaden är hög vilket är anledningen till att vi bad alla som har möjligheten att hämta tidningen själv men alla kommer naturligtvis få sin tidning.

Vi vill också ta tillfället i akt att påminna om att vi samlar in kvitton från City Gross. City Gross ger vår förening 1% av summan i bidrag. De har generöst stöttat vår förening i många år. 2018 fick vi hela 9 138 kr vilket troligen är rekord för oss. Vi lämnar i kvitton nästa gång i slutet av januari så kommer gärna förbi med era kvitton när vårens verksamhet startat.

Landskronabygdens Släktforskare önskar alla sina medlemmar och samarbetspartner en riktigt god jul!

Hösten ger oss tid för släktforskning

Efter den torra sommaren har hösten äntligen kommit med regnet och tid för släktforskning. På tisdag den 4 september börjar vi med våra Öppet Hus på Säbygatan 7 som vanligt öppnar vi kl. 13 och så även på torsdagar. Tisdagar och torsdagar kl. 13-17 är tiderna alltså.

Vi har nu slutligen fått bekräftat höstens program. Det blir SVAR, DNA och Gråen. Två populära föreläsare återkommer och ett nytt namn besöker oss. Läs det här. Glöm inte att vi träffas numera på onsdagar i Larvilokalen (Larvigatan 19D) kl. 18:30.

Den uppmärksamme märker att vi inte har skrivit ut ett datum för vårt julsamkväm. Vi kommer troligen kombinera detta med årets sista föreläsning (den om DNA) men inget beslut är tagit än.

Släktforska i sommar

Vill ni träffas och diskutera släktforskning även under sommaren finns det även i år möjlighet. Vi har nämligen som vanligt släktforskarjour under 6 onsdagar på Landskrona stadsbibliotek. Första onsdagen är den 27 juni och sista den 1 augusti. Vi kommer vara på plats på vår vanliga plats på andra våningen mellan kl. 13 och 16. Alla är varmt välkomna!
Vi önskar alla våra medlemmar en härlig sommar!

Månadsmöte 2018-05-23 Kyrkogårdsvandring och Öppet Hus

Kyrkogårdsvandring med Tor Johanson på Nya Kyrkogården i Landskrona.
Vi samlas utanför S:t Johannes kyrka kl. 18:30. Tor kommer att berätta om några av de många människoöden som gravarna påminner oss om.

Vårens sista månadsmöte är nyinsatt i programmet och vi hoppas att ni är lika många som vill höra berättelser i den förhoppningsvis varma majkvällen som ni var som kom och lyssnade på Calle Sundewall igår.

Vårens sista ”Öppet Hus” var torsdagen den 26 april. Ni är alla välkomna tillbaka i höst. Glöm inte heller att ni kan när som helst kontakta styrelsen om ni vill låna något från föreningens bibliotek.

Vi har släktforskarjour på Landskrona stadsbibliotek nu på lördag den 28 april kl. 10:30-13:30 som vanligt. Sex onsdagar i sommar kommer vi också vara på stadsbiblioteket mer information om detta kommer senare.

Vi vill till sist tipsa om vår Facebook-sida där förutom informationen ni får här kan se intressanta inlägg från vår tidningsredaktör Verner Uhrenholt och ni kan också lättare kommunicera med varandra och oss.

 

Släktforskningen 2018 startar den 16 januari

Nu är det hög tid för ett nytt år i släktforskningens tecken!

Vi börja med ”Öppet Hus” tisdagen den 16 januari och torsdagen den 18 januari. Nytt för 2018 är att vi nu kommer ha samma öppettider båda dagarna alltså kl. 13-17. Tisdagen har alltid varit mer populär och vi hoppas att fler medlemmar och nyfikna väljer torsdagarna så att vi får en mer jämn fördelning av besökare. Vi beklagar att vi genom detta beslut inte längre kan erbjuda någon tid utanför normal arbetstid. Tyvärr har inte tillräckligt många velat komma på kvällen även om vi blivit något fler sedan vi flyttat till Säbygatan 7.

Vårens program är nu upplag på hemsidan. Det kan komma förändringar men Rolf Johansson, Calle Sundewall och årsmötet är spikat. Vi kommer inte ha något vanligt månadsmöte i januari istället kommer vi på något vis kombinera detta med Släktforskningens dag då vi kommer att ha öppet på Säbygatan 7 kl. 13-16 lördagen den 20 januari.

Vi har tidigare nämnt ”Oäkta barn”-projektet och nu har vi äntligen kommit igång med att bidra till detta. En liten grupp styrelsemedlemmar har börjat arbeta med att läsa födelseböckerna i Landskrona kommun fram till 1920 för att få en lista med alla oäkta barn. Det är ett tidskrävande projekt som vi söker frivilliga till men det räcker om ni bara vill läsa en bok. Vi uppskattar all hjälp vi kan få. Kontakta ordföranden eller sekreteraren om ni är intresserade av att bidra.

 

Landskronabygdens Släktforskare önskar God Jul

Det blev en fantastisk jubileumsfest med intressant föredrag och extremt god hjortgryta i gott sällskap. Ordförande Nils Dahlin har lagt till några paragrafer om de senaste 5 åren till texten som Jörgen Magnussons skrev till 25-årsjubileumet som ni kan läsa här. Vi har verkligen flytta runt mycket de senaste åren men nu känns det verkligen som vi fått ett mer permanent hem. Med den goda gemenskap vi nu har känns det som om vi kan fortsätta i många år till.

Vi önskar alla våra medlemmar (och alla som läser detta) en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

Nytt nummer av medlemstidningen, sista öppet hus och andra chans på jubileumsfesten

Den nya redaktionen, Verner Uhrenholt, Solweij Persson, Mona Andersson och Claes Lindström, har gjort ett utmärkt arbete med att få fram en tunnare men samtidigt fyllig tidning. För dig som medlem ingår tidningen i ditt medlemskapet och du kan hämta ditt exemplar på valfritt möte på Säbygatan eller Larvigatan. För att spara på portot kommer vi inte skicka ut några exemplar förrän efter jubileumsfesten. Vi hoppas att så många som möjligt kommer och hämtar deras exemplar. Observera att ett familjemedlemskap inte berättigar till ett extra exemplar av tidningen men du kan alltid köpa tidningen för 30 kr.

Årets sista öppet hus blir torsdagen den 23 november och tisdagen den 28 november. Vi är glada att så många har uppskattat vår nya lokal och kommit på våra tisdagsmöten. I vår hoppas vi att några ytterligare fler besöker oss på torsdagarna. Vi öppnar vår lokal igen i mitten av januari (datum ej satt).

Vi tycker det är jätteroligt att så många vill komma på vår jubileumsfest därför erbjuder vi er som missade att anmäla er en andra chans (anmäl er genom inbjudan ni redan fått eller kontakta styrelsen). Jag kan nu avslöja att huvudrätten är en smaskig hjortgryta från Västra Karaby. Jag har från säkra källor fått reda på att den smakar underbart och hoppas det kan locka några ytterligare att fira jubileet med oss den 6 december.

Släktforskningskurser startar 25/9

Tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan bedriver vi
utbildning i släktforskning.Gundutbildning
Vi går igenom kyrkböckerna födelse, husförhör, lysning och vigsel,
flytt, död- och begravning och arbetar praktiskt med hjälp av datorprogrammet
Arkiv Digital.

Fortsättning
Kort repetition av grundutbildningen.
Informerar om övriga kyrkböcker.
Vi tittar på vad man finner i mantalslängder, domböcker, knektar, husarer och
båtsmän m m.

Beräknad start 25/9.
Är Du intresserad kontakta SV tel. 010-7030840

Länk till Studieförbundet Vuxenskolans information om kurserna:
Nybörjarkurs
Fortsättningskurs

Invigning av ny lokal Säbygatan 7

På tisdag den 5 september inviger vi vår nya lokal på Säbygatan 7 och terminen med ett öppet hus.

Öppet hus fungerar precis som vanligt. Vi har öppet kl. 13-17 och datorer tillgängliga för forskning (först till kvarn, ni kan också ta med er egen). För att fira flytten till våra nya fina lokal bjuder vi på kaffe och kakor. Men ni är alla naturligtvis välkomna att bara titta in när det passar er under eftermiddagen och se vårt nya hem.

Glöm inte att på torsdagen har vi öppet hus kl. 16:30-19:30 igen. Detta sker på prov så vill ni att vi ska ha öppet hus utanför normal arbetstid så dyk upp på en av våra trevliga torsdagsträffar.